torstai 3. joulukuuta 2015

C.J Daugherty: Night School, Yön valitut

Satuin kirjastossa pyörimään ja tartuin kirjaimellisesti ensimmäiseen kirjaan, joka käteeni osui. Ja ajan tappamiseksi, aloin lukemaan. Jäinkin sitten koukkuun ja eikun sulkemisaikaan kotiin lukemaan loppuun. Eihän minulla mennyt siinä kuin puoli neljään aamu yöstä, ja jälkikäteen piti totemani, ettei ehkä edes ollut yöunien tuhlauksen värtti.

Allie kapinoitsija tytär, joka lähetetään viimeisimmän tempauksensa vuoksi Cimmerrian sisäoppilaitokseen, josta kukaan ei ole kuullutkaan. Koulussa rehtori ottaa hänet ystävällisesti vastaan, ja vaikka hän joutuu opettajan silmätikuksi, niin hän sopeutuu kouluun ja ystävystyykin. Puhumattakaan komeista pojista kuten Carter ja Sylvain. Mutta miksi koulu on niin eristyksissä ulkomaailmasta ja puhelimia ja tietokoneita ei ole oppilaiden käytössä. Ja mikä onkaan yö koulu ja ketä siihen osallistuvat ja mitä he siellä tekevät?

Olin 100% varma, että kyseessä on jälleen jokin vampyyri kirja tai että yö koulussa on kyse jostain yliluonnollisesta. Noh toisin kävi. Tämä ei ole edes spoileri, sillä missään vaiheessa kirjaa ei anneta ymmärtää, että kyseessä olisi fantasiakirja. Mutta jostain syystä pinttyneesti luulin tätä fantasiakirjaksi. Johtunee siitä että englanniksi luin saman tyylisen kirjan nimeltä Fallen, jossa myös oli sisäoppilaitos sekä samanmoinen tunnelma, mutta minkäs teet.

Omallatapaansa kun yö koulun tarkoitus paljastui ajattelin, että no olipa lame. Kuitenkin tarina ja juonenkäänteet jaksoivat kiinnostaa, mutta toisaalta kliseitä oli kamalasti, ja laskeskelin niitä mielessäni. Tässä vain muutama maininta. Kolmiodraama duuuh!!,nuoret saavat vapaasti yöllä juoksennella katolla ja metsässä, kunhan opettajat eivät huomaa, ja no eiväthän he huomaa ja tanssiaiset.

Seuraava teksti voi sisältää mahdollisesti spoileroivia osioita, mutta ei niin että häiritsisi lukemista!

Kuitenkin nuortenkirjaksi minusta oli merkittävää, että kirja sisälsi melkein raiskatuksi tulemisen! Ja sen kuinka päähenkilömme jälkeenpäin mielessään läpikävi asiaa. Ei kuitenkaan tapahtunut mitään! Toinen tärkeä asia mikä otettiin esille, oli tyttöjen välinen kiusaaminen, joka ei ole aina suoraa, ja usein kun siitä sanotaan niin tytöt vain muuttavat tapaa jolla kiusata! Itse olen joutunut kokemaan tätä ja minusta kirjassa oli hyvin kuvattu sitä, ja mitä se psyykkisesti aiheuttaa. Toisaalta taas kirjassa vallitseva epäluottamus muita ihmisiä kohtaan oli häiritsevää. Koko ajan piti olla miettimässä, että voikohan tuohon luottaa.

Kirjan kyllä ahmi, mutta en voi sanoa sitä kliseiden vuoksi mitenkään merkittäväksi. Teos on hyvää viihdettä ja lukemisen arvoinen, mutta jos on hirveä lukujono, niin kannattaa jättää väliin.

Arvostelu:<3<3<3


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti