sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Meyer Marissa: Cinder (The Lunar Chronicles I)

Aivan upea kirja! Rakastuin sataprosenttisesti! Pohjalla tässä on ollut Tuhkimo- satu (Cinderella), mutta se on vaikeasti havaittava ja kauniisti piilotettu tarinan tukirangaksi. En tässä paljoa kerro Lunareista, koska pelkään pajastavani liikaa jos niin teen.

Cinder kertoo Cinder nimisestä kyporgista*, joka toimii mekaanikkona ja on äitipuolensa potkittavana. Cinder on vaihtamassa pieneksi jäänyttä kyborgi jalkaana kun ovesta astuu sisään Common wealth:n prinssi Kai, joka on tuomassa androidiansa** Cinderille korjattavaksi. Tästä siis tarinamme alkaa. Cinder tosin ehtii piilottaa jalkansa ennen kuin prinssi sitä huomaa. Cinderin haaveena on paeta äitipuoltaan ja kurjaa elämäänsä. Tulossa on tanssiaiset joihin kaikki on kutsuttu, mutta äitipuoli keksii Cinderille kaiken näköistä puuhaa, ettei tämä pääsisi osallistumaan, kuten autonkorjaamista ja Cinderin lähettämistä tutkimuksiin, joista kukaan ei ole elävänä tullut takaisin, mutta näinpä Cinder palaa. Tosin ei Cinder edes halua osallistua tanssiaisiin...

Kirja sijouttuu parisataa vuotta myöhemmäs Bejingiin. Kirjassa periaatteessa ollaan tulevaisuuden yhteiskunnassa ja voisi olettaa kirjan olevan dystopia, mutta ei tämä ollut. Meni pikemminkin scifi- kirjallisuuden puolelle kaikkini kyporgeineen ja androideineen. Vaikka kirja olikin scifimäinen ei se minua yhtään haitannut. Mielenkiintoinen oli myös kuun ja maan asetelma ja Lunarit, jotka elivät kuussa ja heidän uhka kohden maata. Minusta myös outoa oli, että yhteiskunnassa ei pidetty ollenkaan kyborgeista ja ne olivat kuin saastaa.

Maailmantilanteesta vielä sen verran, että maassa riehuu pandemiaksi laajentunut sairaus Blue fever, joka johtaa väistämättä kuolemaan. Parannuskeinoa on etsitty pitkään, mutta sitä ei ole löytynyt.

Pidin hahmoista aivan liikaa! Cinder oli voimakas tahtoinen ja päättäväinen päähenkilö, jonka ajatusmaailmaa oli kiinnostavaa seurata. Hahmon kehitys oli hienosti suunniteltu ja Cinderin tilanne todella oli vaikea. Nautin todella Cinderistä lukemisesta, sillä hän oli myös moniulotteinen hahmo, jolla oli sumea arvoituksellinen menneisyys. Cinderissä mielenkiintoista oli se, että hän pystyi näkemään jos hänelle valehdeltiin, ja minusta siitä oli hyötyä ja se oli mielenkiintoinen lisä.

Prinssi oli upea. Sellainen oikein kunnon kunnollinen prinssi, jonka pitää kasvaa liian nopeasti aikuiseksi. Pidin myös Cinderin androidista Ikosta, joka oli suloinen omine vikoineen. Vihasin äitipuolta ja en vain voinut käsittää hänen motiiveitaan ja hänen kamalaa kohteluaan Cinderiä kohtaan. Hän syytti kaikesta Cinderiä ja oli käsittämättömän julma tätä kohtaan.

Romantiikka kirjassa oli uskottavaa, ja se ei ollut sinänsä pää osassa, mutta toi kirjaan omanlaistaan säpinää ja sydämmentykytyksiä. Pidin myös erityisesti lopusta, sillä aina ei ole sitä happily ever afteriä ja tämä ei ole satu ja koska tämä kirja ei ole satu niin se on realistinen! Nyt vain odottamaan seuraavaa osaa ja sitä, miten Cinderin tarina jatkuu. Itse asiassa tilauksessa onkin minulla jo Scarlet ja Cress eli toinen ja kolmas osa Lunar Chroniclesia. I can't wait to have them!!

"She wished she could tell him it was all right. She understood. This was the decision she'd wanted him to make from the start, and nothing would change that. 
She was not worth starting a war over." -Cinder

Arvostelu: <3<3<3<3

*kyborgi=Ihminen jossa osia korvattu robotin osilla
**Androidi= robotti, jolla ihmismäisiä piirteitä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti