maanantai 12. lokakuuta 2015

Andrzej Sapkowski: The Last Wish

Introducing the witcher on periaatteessa kokoelma lyhyitä tarinoita, joissa kuitenkin on taustalla yhtenäinen juoni, jonka vuoksi lyhyt tarinat ovat tärkeitä ja antavat niin kuin osittainen otsikko viittaa johdatuksen siihen mikä tai kuka witcher on. Luin teoksen siis englanniksi, joten pahoittelen huonoja suomennoksia, tai jos ne eivät vastaa oikeaa suomennosta.

Gerald of Rivian on noituri. Lapsesta kasvatettu monsteri monsterien palkka tappajaksi. Strigan haavoittamana hän menee tuttu papittarensa luokse toipumaan. Siellä hän palaa muistelemaan mennyttä ja mikä on johtanut tähän tilanteeseen ja siihen mitä hän nyt on. Tarinat polveilevat hänen ystävistään hänen noh seikkailuihinsa monessakin mielessä.

Pidin pienestä romanttisesta vivahteesta, jonka jotkin tarinan kohdat ja henkilöt kohtasivat. Se oli minusta jopa sykähdyttävämpää kuin suurin osa nykyajan YA kirjallisuuden romansseista. Joskus kirjailija onnistuu luomaan jotain aitoa, yrittämättä vaikuttaa lukijaansa. Kaunista oli myös se ettei kaikki ole pysyvää. Kirjassa hahmojen ollessa aikuisia myös huumorin teema on aikuisempi ja oli vaihteeksi mukava lukea hieman aikuisempaa materiaalia, jota ei ole kuorrutettu vaaleanpunaisella vaahtokarkilla ja unelmilla.

Pidin erityisesti kirjailijan versiosta lumikista. Se ei ole kaunis se ei ole satu. Sanoisin että se on tragedia, mutta elämä ei aina ole kiltti niille, jotka sen ansaitsisivatkin ja totuudella on aina kaksi puolta.

Mielenkiintoista on, kuinka kaikki ei ole niin mustaa ja valkeaa. Kaikki ei ole kokonaan hyvää eikä pahaa, ja Gerald on siinä välimaastossa. Jokainen tekee virheitä arvioidessaan näitä, mutta witcherin tulisi pysyä mustan ja valkean ulkopuolella. Jostain syystä kuitenkin Gerald hakee ihmisyyttä. Tai pyrkii löytämään sen itsestään. Mikä siis ei välttämättä ole hyvä asia, mutta sitä on mielenkiintoista lukea, mikä ajaa tätä meidän noituriamme eteen päin.

Kirjahan on puolalaisen kirjailijan teos, joka on höystetty voimakkaalla mustalla huumorilla, jota värittää kaunis keskiaikaismainen tunnelma, kun on vielä prinsessoja, linnoja ja kirouksia maailma, josta kaikki legendamme ja satumme ovat syntyneet. Tämä voisi hyvinkin olla se maailma. mistä meidän kaikki tarumme ovat lähtöisin.

"You claim a lesser evil doesn't exist.You're standing on a flagstone running with blood, alone and so very lonely because you can't choose, but you had to." -Renfri to Witcher

Arvostelu: <3<3<3<3

En omista mitään videosta enkä ole tehnyt sitä! Musiikin on tehnyt Miracle of sound Witcher 3 pelistä inspiroituneena ja kappale sopii kirjaan täydellisesti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti