maanantai 19. lokakuuta 2015

Arina Tanemura: Full Moon o Sagashite 1-7

Nimen käännös englanniksi on searching for the full moon. Luen paljon kirjoja, mutta luen myös mangaa. Haluan blogissani arvostella myös mangaa, koska se on sarjakuvaa ja omalla tavallaan myös sana  taidetta. Olen kyseisen sarjan lukenut päälle kymmenen kertaa välillä suomeksi välillä englanniksi. Joka kerta se on ihan yhtä ihana ja surullinen.

Full Moon kertoo 12 vuotiaasta Mitsuki tytöstä, jolla on sarkomaaksi kutsuttu kasvain kurkussa. Jos kasvainta ei leikata Mitsuki kuolee, mutta hän ei halua leikkausta, sillä tämä menettäisi äänensä eikä kykenisi enää laulamaan, joka on hänelle enemmän kuin elämä. Eräänä päivänä hänen seinänsä läpi tulee kuolemanjumala pari Meroko ja Takuto, jotka kertovat, että hänellä on vuosi elinaikaa ja että tänä päivänä tulee joku henkilö, joka estää hänen kuolemansa. Mitsuki karkaa, ja kuolemanjumalien ei-niin-vapaa-ehtoisella avulla lähtee toteuttamaan unelmaansa.

Kuulostaa hyvin yksinkertaiselta tarinalta, mutta Tanemuran vahvuus on tarinankerronnassa sekä tämän kyvyssä tehdä mielenkiintoisia sivuhahmoja, joiden tarinat ovat melkein yhtä tärkeitä kuin päähenkilönkin. Sivuhenkilöiden tarinat omalla tapaansa vaikuttavat myös päähenkilön elämään, kuten Merokon menneisyys ja romanttinen historia ja mustasukkaisuus Takutosta.

Tanemura luo loistavaa draamaa ja onnistuu luomaan kirjojensa loppuun kliimaksin, joka jokaisella kerralla saa kyyneleet silmiin, luki kirjaa sitten kuinka monta kertaa hyvänsä. Tarinankerronnassa ei ole aukkoja, ja asiat selietään pienillä asioilla. Full Moon on myös uudelleen luettavissa, koska jokaisella lukukerralla huomaa jonkin yksityiskohdan, johon ei aiemmin ole kiinnittänyt huomiota.

Mitsuki on hieman pikkuvanha hahmo, ja hän vaikuttaakin enemmän ehkä kuusitoista vuotiaalta ellei jo ihan aikuiselta. Tähänkin löytyy syy tarinan edetessä. Mitsukin nimi tarkoittaa täysikuuta.

Meroko pupunkorvainen kuolemanjumalatar on mustasukkainen ja äkkipikainen, mutta loppujen lopuksi vain hyvin haavoittunut henkilöhahmo. Hänellä on minusta surullinen menneisyys ihmisenä ja ei näköjään kuoleman jälkeenkään sen paremmin mene.

 Takuto on kissankorvainen kuolemanjumala, joka on vakava, mutta kuitenkin välittävä henkilöhahmo. Pidän hänestä aivan kamalasti. En löydä sanoja kuvaamaan häntä.

Mainitsen vielä kolmannen kuolemanjumalan Izumin, joka on koirankorvainen. Hän on minusta mielenkiintoinen. Hän on ilkeä, mutta kuitenkin lempeä. Hän tekee pahaa, mutta pyrkii aiheuttamaan hyvää. Hän on hyvin kaaottinen hahmo.

Vielä näin loppuun, että Tanemura on ainoa shoujo mangan piirtäjä, jonka tyylissä isot silmät eivät ole niin häiritsevät, kuin muilla piirtäjillä. Tyyli on hyvin yksityiskohtainen ja kaunis ja lisättynä vielä upea tarinankerronta, niin parempaa saa hakea.

"I'm not afraid to die. But,  I'm so afraid to live. So afraid..." -Mitsuki 

Arvostelu: <3<3<3<3<


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti