perjantai 7. elokuuta 2015

Jandy Nelson: The Sky is Everywhere

I'll give you the sun kirjan jälkeen oli pakko saada lisää Nelsonin tuotantoa! Tämä kirja ei ehkä riittänyt ihan I'll give you the sun:n tasolle, mutta siltikin hyvä teos.

The sky is everywhere kertoo Lenniestä, joka on menettänyt siskonsa. Ennen hän oli vain sisko se ei niin huomaamaton, mutta hän oppii, että ehkä hänelläkin on omia unelmia ja toiveita. Nyt hänen pitäisi oppia löytämään oma paikkansa ilman siskoaan ja tämän olemassa oloa. Ylipääseminen on vaikeaa ja tilannetta vaikeuttaa se, että on kaksi poikaa. Toinen heistä auttaa muistamaan toinen unohtamaan, mutta kumpaa hän haluaa ja kumpaa hänen pitäisi haluta.

Oli mielenkiintoista seurata seksuaalista heräämistä, ja sitä että oppii tuntemaan itsensä paremmin. Omalla tapaansa piti myös oppia, että surussa ei olla yksin, vaikka siltä tuntuisikin. Myös äidin uupuminen tilnteesta ja hänen poissaolonsa vaikuttaa päähenkilöön ja tämän psyykkeeseen, ja heidän "seikkailija" äitinsä oli suunniteltu hyvin.

Sinänsä kolmiodraama on vanha juttu, ja minusta sitä ei välttämättä olisi tarvinnut. Pidin todella paljon Joesta, koska hän oli avoin, sydämmellinenja juuri sitä mitä tarvitsi. Toinen taas oli minusta melkein jopa hhyväksikäyttöä, ja minusta hänen vanhempana tosin myös murheenmurtamana olisi pitänyt pystyä asettamaan itselleen jonkin moisia rajoja.

Tämä varhaisempi teos on hyvä, mutta selkeästi Nelsonin sanallinen kyky ilmaista asioita on kehittynyt toisessa kirjassa. Tässäkin on upeita kielellistä ilmaisua, mutta ne eivät ole yhtä vaikuttavia,eivätkä liikuta pelkillä sanoilla, kuten I'll give you the sun:ssa, joka saa jo pelkillä laseilla kyyneleet silmiin. Kuitenkin vertaamatta The Sky is everywhere:ä niin se on omassa luokassaan kaunis teos ja käsittelee harvinaisemmalla tavalla oman seksuallisuuden kasvua.

Pidin myös erityisesti tavasta kertoa Baileyn ja Lennien eli sisarusten suhteesta Lennien kirjoitusten avulla. Koskettava teos niin monellatasolla, että on edes vaikea paneutua kirjan joka aspektiin.

"If anyone asks where we are, just tell them to look up." -Lennie

Arvostelu: <3<3<3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti