maanantai 30. joulukuuta 2013

10/20 Rick Yancey: 5. aalto

Tehtävä 1. Tee kirjasta arvostelu

Kirja on siis 5. aalto, ja kertoo päätä huimaavan tarinan ihmiskunnasta ja sen viimeisistä ponnistelijoista. Kirjan nimi viittaa siihen, että ne toiset (alienit) ovat käyttäneet erilaisia keinoja tuhota ihmiset. Tähän mennessä niitä on ollut neljä ja kirja kertoo vidennen aallon aikaisista tapahtumista.

Ensimmäinen aalto:
Kaikki sähköt pois (ihmisiä kuolee muutama)

Toinen aalto:
 Tsunamit tuhoavat kaikki rannikkoalueet (ihmisiä kuolee enemmän kuin muutama)

Kolmas aalto:
Ebola- virus joka on muokattu levittäytymään lintujen avulla. Kutsuttuna kirjassa verirutoksi ja punaiseksi ratsumieheksi., jos ette tiedä mikä on ebola, niin se on tauti, jonka oireet ovat aluksi flunssa, josta lopulta kehittyy ihmisen kuolema. Kuolema on verenpunainen. Verta tulee niin silmistä suusta nenästä kuin hikirauhasistakin. (Järkyttäviä määriä ihmisiä kuolee)

Neljäs aalto:
They are among us. He ovat joukossamme. Soluttautuneina he tappavat viimeisiä epäonnekkaita eloon jääneitä. Heitä kutsutaan vaimentajiksi. (viimeisiä napsitaan pois eli paljon ihmisiä kuollut)

Viides aalto:
Tämä selviää vasta kirjan myötä, mutta periaatteessa ne toiset kouluttavat ihmislapsia tappamaan viimeisiä eloon jääneitä valehtelemalla heille.

Kirja kertoo eloonjääneistä Cassiesta ja Ben Parrihsista. Cassie on omilla poluillaan kuvitellen olevansa ainut ihminen jäljellä. Ainut asia, mikä pitää hänet liikkeellä on se, että hänen täytyy löytää veljensä. Loukkaannuttuaan Cassien pelastaa Evan niminen poika, mikä lukijalle paljastuu nopeasti, että Evan on yksi heistä, mutta rakkaus on muuttanut häntä.

Ben taasen on päätynyt Cassien pikkuveljen kanssa tappoleirille, jota he luulevat armeijaksi tai niin heille valehdellaan. Leiri on raaka ja voisi hyvinkin kuvata jotakin keskitysleiriä. Moni leirillä sekoaa, tai niin sanotaan, vaikka he vain tajuavat totuuden. Sekoamisesta johtaa kuolema.

Kirja on kerronnallisesti loistava omalla tavallaan syvällinen ja kuvailee ahdistusta hienosti. Tosin oli se hieman masentavaa välillä lukea, kun päähenkilöt ovat maassa tai ahdistuneita, eikä heidän tekisi mieli nousta. Kirjan ahdistava ilmapiiri johtui myös siitä, että koko ajan saa pelätä ja epäillä kuka on "niitä" ja kuka "meitä". Tuntuu että itsekkin täytyy turvata oma selusta ja vilkuilla sivuille. Eli todella tarttuva tunnelma. Luin kirjan melkein putkeen, mutta kirja rupesi olemaan niin epävarma ja tunteita riepottava että välillä piti ottaa taukoa.

Kirja myös naljailee sillä, että tämähän on vain toistoa siitä, kun Amerikka löydettiin ja sen alkuperäiskansat alistettiin ja tuhottiin. Kirja myös pilailee siitä, että amerikkalaiset ovat niin vainoharhaisia ja kehittelevät salaliittoteorioita, jotka eivät ole lähelläkään todellisuutta.
Lainaus:
"Tämä on nyt joko/tai-maailma. Joko se tulee lopettamaanm minut tai ei tule.
 Mutta eikö sen pidä lopettaa minut? Eikö se siksi ole täällä?"
-Cassie niin kuin Cassiopeia

Nautittava lukukokemus ja voin suositella. Antaa pohdiskeltavaa.
Arvostelu: <3<3<3<3

2 kommenttia:

  1. Hyvä arvostelu, sait kirjan kuulostamaan todella kiinnostavalta. Tekee mieli lukea tämä :))

    VastaaPoista