torstai 21. heinäkuuta 2016

Andrzej Sapkowski: Haltiain verta

Tarkoitukseni on siis lukea kaikki osat. Näiden kirjojen tunnelma on ihanan synkän harmaa sumu, joka ei vain haihdu. Se ei sinänsä haittaa, sillä sumu piirittää jokapuolelta, eikä päästä otettaan ennen viimeistä sivua. Nautin Sapkowskin tyylistä ja siitä, miten se omalla tapaansa voidaan nähdä ottavan kantaa nykyaikaan ja siihen miten jokaisella ajalla on päätöksensä.

Ciri on kaksitoista vuotias noiturikoulutuksessa oleva tyttö. Eihän siinä muuta ongelmaa ole, kuin että hän on tyttö, ja koskaan aikaisemmin ei ole koulutettu noituri tyttöä. Tämä tarkoittaa vain sitä, että vanhat noturit eivät aivan ymmärrä, että naisenaluilla on omat tarpeensa ja lisäksi tytön maagiset kyvyt huolestuttavat. Gerald kutsuu hätiin Triss Merigoldin, jotta tyttö saisi naisen seuraa.

Haltian veressä kuvataan kauniisti julmaa sotaa, ja kun sanon kauniisti en tarkoita kaunistellusti vaan juuri niin kuin se on. Raakaa, veristä ja julmaa sotaa jonka kuvaus on toteutettu täydellisesti. Sopivasti kauhua, toimintaa ja mikä tärkeintä hengissä selviytymistä. Kirjassa pidän magiasta ja kuinka se toimii. Tarvitaan jokin lähde, josta saadaan voimia toteuttaa magiaa.

Pidin kirjassa paljon siitä, kuinka kirjailija puhuu naiseudesta, ja kuinka se on täydellisen luonnollinen osa meitä, naisia. Pidin erityisesti kirjassa vaiheesta, joka puhuu Cirin ja Jenneferin suhteesta, ja kuinka se kehityy. Cirin reaktiot on kuvattu hyvin, ja on ymmärrettävää, että Ciri tahtoisi, että hänenkin mielipidettä kysyttäisiin, mutta välillä ei ole vaihtoehtoja.

Olin Finnconissa Heraldiikkaluennolla, mistä itseasiassa oli hyötyä tätä kirjaa lukiessa, sillä Sapkowski hyödyntää heraldiikkaa vahvasti niin vihollisen tunnistamisessa, kuin toverinkin. Luennolla mielenkiintoisinta oli se, ettei metallivärejä(valkea ja keltainen) saa olla päällekkäin keskenään, eikä normaaleja värejä eli punaista, sinistä, vihreää, mustaa ja purppuraa päällekkäin. Eli siis metallivärejä normaalivärien päälle ja toisinpäin, mutta samaa sarjaa olevia värejä ei saa laittaa päällekkäin. Näin minä ymmärsin asian. (Olipas epäselvä selitys tälle aiheelle)

ps. Tilasin Kohtalon miekan ja Viimeisen toivomuksen.
pss. Muutto ja Yliopiston alku jännittävät aivan hirmuisesti! ja siitä syystä en paljoa kerkiä kirjoitella!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti