perjantai 19. kesäkuuta 2015

Jandy Nelson: I'll give you the sun

Sykähdyttävää tekstiä joka yksilöllisellä tyylillään vaikuttaa lukijaan peruuttamattomasti.

Kaksoset Noah ja Jude ovat olleet aina erottamattomia, mutta elämä vie heidät erilleen. Pystyvätkö he korjaamaan välinsä, vai pahentavatko he vain tilannetta?

Kuten kirjan alaotsikko "Rakkaus on vai puolet tarinaa" sanoo , niin tässä kirjassa se on totta. Romanssit ovat kyllä suuressa osassa ja rakkaus myös, mutta kirjassa on kyse paljosta muustakin, kuten perheestä, omasta minästä ja erilaisuudesta. Omalla tapaa on kyse myös kasvukertomuksesta ja oman minänsä hyväksymisestä.

Kirja kertoo Noahin näkökulmasta, kun tämä on 13 ja Juden näkökulmasta, kun tämä on 16. Toteutus on nerokas, sillä Noah ei tiedä vielä mitä on tulossa, ja Jude vaikka tietääkin niin lukija ei osaa täyttää kaikkia aukkokohtia. Näin syntyy palapeli, jota täytetään hitaasti mutta varmasti palapalalta yhtenäisemmäksi ja kirjan luettua olo oli, kuin kaikki palaset olisivat löytäneet oikean paikkansa. Tunne oli hyvin miten sen sanoisi tyydyttävä.

"No one's gonna find out. Don't worry," I whisper, not caring if everyone in the whole world knows, not caring about anything except more now him and me under the open sky as thunder cracks and the rain comes down. -Noah

Kirjan ulkoasu on hyvin mielenkiintoinen. Teos on kokonaan keltainen kirjaimellisesti ja tekstin seassa on ikään kuin maalauksen jälkiä ja joistain sanoista on tehty kohosteisia kyseisellä musteella, kuten "I, Sank, All, The way, Down.", joka korostaa vajoamista ja kaiken menetystä. Muutenkin kirjassa on leikittelyä sanoilla ja sillä, miten tekstin voi asetella. Rakastuin myös Nelsonin tapaan kuvata rakkautta ja ihmisiä ja heidän välisiä tunteitaan. Ne ovat kuin silmien edessä syntyvä maalaus.

Rakkautta ja suhteita kirjassa on monenlaisia, kuten isä ja poika, äiti ja tytär, tyttö ja poika ja poika ja poika. Kyseinen poikien välinen rakkaus oli kirjassa hämmästyttävällä tavalla kuvattua, ja se oli syvää kaipuuta ja hullaantumista. Ihan perinteinen romanssi oli luotu niin, että se oli kaikkea muutakuin perinteistä. SE oli kaunista ja ihmeellistä, ja kuinka tuntui kuin kohtalo olisi sen niin halunnut.

 "They do make love stories for girls with black hearts after all. They go like this." -Jude

Kirja on kaunis kertomus rakkaudesta ja romanssina aivan omaa luokkaansa. Tätä voi suositella aivan kaikille! Ja kaikkien tosiaan pitäisi lukea kyseinen kirja, jos pitää romansseista!

Arvostelu: <3<3<3<3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti