lauantai 16. elokuuta 2014

Reki Kawahara: Sword art online; Aincard 1

Näin alkuun olen katsonut kyseisestä kirjasta tehdyn animen ja pidin siitä enemmän. Tämä johtuen siitä, että animessa toimintakohtaukset toimivat paremmin, kuin kirjan kuvauksissa. Sword art online on niin sanottu ranobe eli kevyt novelli sarja, ja alunperin japanista lähtöisin, mutta luin sen käännettynä englanniksi.

Sword Art online kertoo tulevaisuudesta, jossa pelaaminen on siirtymässä uudelle ulottuvuuudelle. Uusi julkaistava peli Sword art online perustuu niin sanottuun full dive ohjelmaan, jossa pelaaja on ja liikku pelin sisällä itse ilman ohjaimia. Kaikki sujuu avauspäivänä mallikkaasti, kun 10 000 pelaajaa kirjautuu sisään. Kuitenkin pelaajien huomatessa, ettei pelistä voi kirjautua ulos alkaa paniikki levitä. Ei auta yhtään, että pelin järjestäjä tulee kertomaan, että jotta pelistä pääsee pois pitää voittaa kaikki sata tasoa. Ainiin ja jos kuolet pelissä kuolet oikeastikkin. It's Game Over.

Päähenkilö Kirito on ollut SaO:n Beta testaajana ja tietää mitä tekee. Hän on yksin pelaaja ja on oppinut selviytymään ilman muita. Kirito on synkän komea ja itsepäinen hahmo, joka kuitenkin on hyvä sydämmeltään. Vähän ehkä pelkää tutustumista ja ei halua sitoutua, sillä se toinen voi kuolla milloin vain. Hän ei siis halua elää pelossa, mikä osaltaan on pelkurimaista, mutta täysin ymmärrettävää.

Ennen kaikkea SAO on selviytymistarina, mutta se on myös romanttinen. Kiritoa itsepäisesti lähestyvä Asuna ensin arveluttaa Kiritoa ja hän on varpaillaan luullessaan, että Asuna haluaa tältä jotain, mutta hitaasti ja vääjäämättä ja hiljaa heidän välilleen syntyy kaunis ja vahva yhteys. Väärinkäsityksiltäkään ei vältytä ja se luo hyvää tilanne komiikkaa.

SAO on sydäntä raastava ja kyyneliltä en välttynyt. Kirjasta paistaa oma tyylinsä, jossa on pikkutarkasti selitetty pelin toiminta idea ja järjestelmä. Tosin puolet oli minulle jotain hepreaa. Mielenkiintoista on että tulevaisuudessa tällainen kriisi voisi hyvinkin olla mahdollinen. Kirja jäi mietityttämään, kuinka monia uhkia teknologia voi lopulta tuoda yhteiskuntaamme. Sitähän emme vielä voi tosin vielä tietää.

Kirjan kuvaukset olivat hienoja, mutta jotenkin silti osa kohdista jäi kuin maalaamatta ja mielikuvissa oli valkoisia aukkoja, jotka toivoin täyttyvän. Jotkin asiat oli kuvattu taas todella tarkasti, ja näin minusta ei syntynyt kunnollista tasaista kokonaiskuvaa. Muuta vikaa kerronnassa ei ollutkaan.

Pidin kuitenkin kokonaisuudesta ja tarinasta, mutta loppu tuli liian äkkiä ja ehkä hieman puun takaa. Kirja oli myös minusta liian lyhyt, ja siihen olisi saanut niin paljon enemmän, mutta tämähän oli light novelli. Pidin lopusta ja sen haikeudesta. Kirjan loppu antoi myös omaa mielikuvituksen varaa, miten kaikki lopulta päättyykään. Plussaa oli myös piirros kuvat, joita oli kirjassa.

Kirja jäi hieman vaisuksi. Näin jälkikäteen mietittynä. Jos en olisi katsonut animea antaisin varmaankin kolme sydäntä, mutta animen täyttäessä aukkokohtia ja tuoden jotenkin lisäsisältöä, joten annan puolikkaan enemmän.

Loppuun vielä ihan luvan kanssa laitan Mämmi kunniaan fanidubbaajien tekemän videon Sword art online:sta. En siis omista mitään tästä videosta. Suuri kiitos Mämmi kunniaan tekijöille luvasta! Upeaa työtä!


"There's one thing I've learned here: Never give up until the end. If we get back to the real world, I'll find you again, and I'll fall in love with you again." -Asuna to Kirito

Arvostelu:<3<3<3<

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti