sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Rick Riordan: Percy Jackson and the Olympians; The Lightning Thief

Olen  lukenut Salamavarkaan suomeksi joskus yläasteella, josta on jo jonkin aikaa. Päätin lukea teoksen alkuperäisellä kielellä, koska Sword of Summerin jälkeen teki mieli palata Riordanin tuotantoon, jotenka päätin palata aivan alkuun. 

Percy Jackson on ongelmaoppilas ja taas kerran hänet uhataan heittää pois koulusta. Ongelmia ilmenee, kun matikanopettaja muuttuu raivottareksi ja muitakin Kreikan mytologian hirviöitä tulee joka tuutista. Percyn on päästävä turvaan Puoliveristen leiriin. Kaiken lisäksi taivas ja meri tuntuvat olevan sodassa keskenään, ja jotain arvokasta kadoksissa. Percyn tehtävä on löytää esine määräaikaan mennessä.

Riordan tuo aivan ilmiömäisesti vanhat myytit nykymaailmaan ja osaa soveltaa niitä mitä mielenkiintoisimmin tavoin. Pidin Täti Em:stä eli Medussasta ja kuinka tämä toimi patsaskauppiaana. Hyvin yksityiskohtaisia patsaita uskottehan?

Kritiikkiä voisin antaa kertojaäänestä, joka on minkäkertoja. Ongelma tässä on se, että Riordan ei minusta onnistu kunnolla asettumaan 12 vuotiaan pojan asemaan. Niin sanotusti pikkuvanha henkilöhahmo. Toisaalta en minäkään osaa asettua 12 vuotiaan asemaan, ja miten tämä suhtautuisi tilanteeseensa. Tämän lisäksi Sword of Summeriin verrattuna  Riordanin kieli ei ole yhtä rikasta. Toisaalta se kertoo vain siitä, että kirjailija on kehittynyt, joka on aina hyvä asia.

Lempi hahmoni on aina ollut tässä sarjassa Annabeth, josta edelleen vanhemmallakin iällä pidän, mutta on hauskaa, kuinka aika muokkaa muistoja, ja kuinka vanhemmalla iällä kiinnittää enemmän yksityiskohtiin huomiota. Tästä esimerkkinä Annabethin hiukset, jotka ovat blondit prinsessa kiharat eivätkä suorat. Tämä toi Annabethiin tarvittavaa tyttömäisyyttä, sillä hahmo muuten on hyvin analyyttinen ja voisi jopa sanoa että etäinen.

"You shall go west, and face the god who has turned.
You shall find what was stolen, and see it safely returned.
You shall be betrayed by one who calls you a friend.
And you shall fail to save what matters most, in the end." -Oracle

Arvostelu: <3<3<3<


2 kommenttia:

 1. Yes! Yksi lempisarjoistani :) Olen kyllä samaa mieltä että Riordan on kehittynyt hurjasti... teksti on uudemmissa kirjoissa ollut paljon täyteläisempää, mutta hän silti pysynyt tyylilleen uskollisena. Tuntuu kuitenkin että hänestä on tullut maltillisempi kirjoittaja. Olisiko kohderyhmä ehkä vaihtunut lapsista teini-ikäisiin? Ja Annabeth kokee kyllä paljon hahmokehitystä sarjojen aikana, mutta Percy tuntuu olevan aina sama vanha Percy :D Tuntuu välillä ettei 12- ja 16-vuotiaiden Percyjen välillä ole mitään eroa :D Lempiosani tästä sarjasta on kyllä Labyrinttitaistelu, labyrintti on äärettömän mielenkiintoinen. Odotan mitä sanottavaa sinulla on muista osista :) Ja kohta tulee Riordanin uusi kirja...

  Percy <3 Annabeth

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Percy <3 Annabeth for ever after! Heidän suhteensa tässä ensimmäisessä osassa oli ihanan naljaileva ja kettuileva, mutta siitähän ne parhaat romanssit on tehty! Ja kyllä apollo is comiiiing,mutta pääsen lukemaan sen ja edes ostamaan jälkeen pääsykokeen o.o

   Poista