lauantai 24. elokuuta 2013

1/20 Ally Condie: Perillä

Tehtävä 1. 
Arvostelu


Kirja on trilogian päätös osa. Aikaisemmat osat Tarkoitettu ja Rajalla
Perillä sjoittuu tulvaisuuden yhteiskuntaan, jossa yhteiskunta hallitsee. Ihmisten koko elämä on suunniteltu valmiiksi. Ihmisen syntymä on suunniteltu. Hän tekee työtä, jonka yhteiskunta määrää. Syö ruokansa, jonka yhteiskunta antaa. Kuolee 80 vuotiaana.
Elämän kumppaninkin valitsee yhteiskunta. Trilogia seuraa Cassia nimistä tyttöä, joka rakastuu muuhun kuin hänelle annettuun pariin, Ky nimiseen poikaan. Cassia alkaa kyseenalaistamaan yhteiskuntaa ja sen toimintaa.

Perillä kertoo Cassiasta, joka on päässyt kansannousuun, joka on kapina yhteiskuntaa vastaan. Kirja kertoo myös Ky:stä ja Cassian virallisesta parista Xanderista. Cassia on vihdoin päässyt yhteen Kyn kanssa, mutta kansannousu erottaa heidät lähettäessään heidät eri peitetehtäviin. Yhteiskunta rupeaa horjumaan kansannousun toimenpiteistä. Kansannousu levittää ruttoa kaupunkeihin ja vain heillä on lääke. Kansannousun pelastaessa ihmisiä rutolta, jokin menee vikaan. Ihmiset eivät parane, vaan oireet rupeavat pahenemaan ja ensimmäiset kuolevat. Tähän ei olla totuttu täydellisessä yhteiskunnassa eikä kansannousussa. Selviää, että rutto on mutatoitunut ja lääke olisi löydyttävä pian tai ketään ei olisi jäljellä.

Xander, Cassia ja Ky valitaan selvittämään mikä on vastalääke. Tehtävä ei kuitenkaan ole helppo. Cassia on ryhmässä etsimässä todennäköisintä vasta-ainetta sisältävää kasvia. Xander on lääkäri ja hänen tehtävänsä on valmistaa lääke. Ky on saanut tartunnan, joten hän on se jolla testataan. Vaarana on kuitenkin se, ettei Ky selviä hengissä ja kuoleman kello tikittäessä hiljaa eteen päin painostaen Cassiaa ja Xanderia. Onhan pelissä Cassian rakastaja ja Xanderin ystävä. Cassia löytää vasta-aineen ja lääke saadaan annettua ajoissa Kylle. Yhteiskunta saadaan pelastettua.

Minusta kirja oli loistava päätös osa tälle trilogialle. Kertoessaan kolmesta näkökulmasta pääsi perille kaikkien ajatusmaailmasta. Henkilöhahmoja ymmärsi enemmän, kun sai tietää mitä he ajattelivat. Minusta se oli vain nerokasta. Henkilöhahmoihin pääsi syventymään, ja löysi uusia puolia kuten, että Xander on katkera Cassialle, mutta lojaali ystävälleen eikä näin ollen jätä heitä pulaan, vaikka häntä on loukattu.

Kirja on syvällinen ja kertoo niin rakkaudesta kuin henkilön itsenäisestä kasvusta ja ymmärryksestä, joka syntyy vain kokemuksen kautta. Rakkaudesta kirja kertoo elävästi ja kaiken voittavasti. Kirjan rakkaus on lempeää ja voi tuntea pehmeyden, joka siitä välittyy. Tarinassa on myös katkeraa rakkautta, jota lukiessa sydäntä viiltää kipu.

Minua jäi häiritsemään kirjassa se, että kirja jätti asioita auki ja ne jäivät mietityttämään jälkeen päin. Häiritsevää oli myös se, että loppu oli kaikkien osalta makean imelän onnellinen. Oli ihanaa kun Ky ja Cassia saivat toisensa, mutta kun kaikki saivat onnellisenlopun. Xanderkin löysi uuden rakkauden ja tuntui kuin kirjailija olisi väkisin yrittänyt tunkea Xanderille onnellisen lopun. 

Sarja kokonaisuudessaan oli loistava, mutta ensimmäistä osaa ei oikein paremmaksi voi päästä. Niinhän siinä kävikin, ettei Rajalla ja Perillä oleet niin hyviä kuin olisi toivonut.

Arvio: <3<3<3<
             Kolme ja puolisydäntä. Kirja oli hyvä, mutta ei yltänyt samalle tasolle aiempien                      osien kanssa ja jäi siis vaisuksi. Myös pakotettu onnellinen loppu ärsytti

Vielä lopuksi lainaus
         "Hän tietää, että olin täällä. Ja että rakastin häntä.
                              Sen hän aina tietää, ellei päätä itse unohtaa."
                                                                                                                  -Ky

3 kommenttia:

  1. Kertomasi mukaan tämä kirjasarja vaikuttaa kyllä oikein mielenkiintoiselta, ja suunnitelmissani onkin lukea nämä jossain vaiheessa :) Liikaa luettavaa liian vähän aikaa...

    VastaaPoista
  2. Vaikuttaa kyllä mielenkiintoiselta kirjasarjalta :) Voisi kyllä lukea, jos sitä tässä ehtisi jossain vaiheessa..

    VastaaPoista
  3. :DD Aina on liian paljon kirjoja ja liian vähän aikaa... :D Onkelmainen iskee miulle nyt kyllä siinä, että noissa kirjoissa olisi niin paljon kertomistam, mutta ei ole kannattavaa tehdä blogi tekstistä pitkää, kun ei kukaan jaksa lukea. ;(

    VastaaPoista